6 pași de urmat pentru un zâmbet fără carii

6 pași de urmat pentru un zâmbet fără carii
FOTO - Caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 08/07/2016, 16:08
Actualizat: 02/02/2018, 06:12

Cariile afectează atât smalțul, cât și dentiția. Ele se formează atunci când produsele alimentare cu un conținut însemnat de carbohidrați intră în contact cu dinții. Bacteriile care trăiesc în cavitatea bucală digeră aceste alimente și le transformă în acizi. Din combinația bacteriilor, acizilor, resturilor alimentare și salivei apare placa dentară, care se lipește de dinți. Acizii din această placă dentară dizolvă smalțul dinților, astfel apărând cavități la nivelul dintelui, numite carii.

„Odată ce această cavitate a ajuns la dentină, dintele poate deveni sensibil, mai ales la contactul cu alimentele și băuturile dulci și alimentele acide sau calde. Dacă dezintegrarea se apropie de pulpa dentară, își face apariția durerea și poate fi nevoie de analgezice pentru a o controla. Din fericire, acest scenariu poate fi prevenit prin respectarea unor reguli benefice pentru sănătatea dentară”, explică Mihaela Dan, specialist ortodonție.

1. Alimentația adecvată

Alimentația corectă este necesară încă din perioada de formare a dinților, pentru creșterea rezistenței smalțului dentar. Având în vedere că dinții încep să se formeze încă din viața intrauterină și continuă până la 13-14 ani, este necesat ca femeile însărcinate să aibă o alimentație cât mai echilibrată, bogată în vitamine și săruri minerale, să evite îmbolnăvirile pe timpul sarcinii. Astfel, ele nu vor influența negativ dezvoltarea copilului. După naștere, copilul trebuie să aibă o alimentație sănătoasă, care conduce la o dantură sănătoasă.

„Unele alimente și băuturi, prin compoziția sau descompunerea lor produc acizi care atacă smalțul, producând astfel caria. Includem în această categorie dulciurile, băuturile carbogazoase, alimentele acre (murături, oțet, citrice), alimentele lipicioase care rămân multă vreme între dinți. Există, însă, și numeroase alimente care ajută la prevenirea cariei și pe care este recomandat să le includem în alimentație: laptele și brânza, care reduc ph-ul acid, ceaiul verde, negru și alimentele verzi (spanac, broccoli), care împiedică aderarea bacteriilor, legumele și fructele tari, care curăță dinții de alte resturi alimentare”, completează medicul.

2. Igiena corectă

Îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare este esențială pentru prevenirea cariei, deoarece ph-ul acid creat de acestea scot calciul din smalț, slăbindu-i rezistența. Periajul dentar este recomandat de cel puțin două ori pe zi, mai ales seara, înainte de culcare. El trebuie completat cu folosirea zilnică a aței dentare în spațiile în care periuța nu poate pătrunde, cât și cu folosirea apei de gură.

Folosirea aței dentare reprezintă cel mai eficient mod de a curăța spațiul dintre dinți și de sub linia gingiei. Acest obicei poate preveni formarea plăcii dentare și deteriorarea gingiilor, a dinților și a osului, dacă este realizat corect, respectând câțiva pași simpli:

– Se ia o bucată de 30 – 40 cm de ață dentară și se înfășoară în jurul degetului arătător de la o mână, lăsând liber aproximativ 5 cm de ață dentară

– Folosind degetul mare și degetele arătătoare, ața se introduce între dinți ușor printr-o mișcare de tăiere

– Ața dentară se curbează într-o formă de „C” în jurul fiecărui dinte și sub linia gingiei

– Ața dentară este mișcată în sus și în jos, curățând laterala fiecărui dinte

3. Îndreptarea dinților cu ajutorul aparatului dentar fix sau mobil

Dinții strâmbi nu permit pătrunderea periuței sau a aței dentare pentru curățarea corectă a dinților și astfel apar cariile. În acest caz, atât aparatul dentar fix, cât și cel mobil și-au dovedit eficiența în tratarea problemei.

„De multe ori, pe parcursul tratamentului ortodontic, pe măsură ce dinții se deplasează, sunt descoperite carii pe zonele care erau greu accesibile și care devin vizibile după alinierea dentară. Așadar, aparatul dentar nu are doar rol de îmbunătățire a aspectului estetic, ci și de prevenire a cariei și parodontozei”, explică medicul Mihaela Dan.

4. Sigilarea dentară

Această metodă reprezintă umplerea șanțurilor adânci ale molarilor, în principal, cu un material asemănător celui folosit în cazul plombelor, pentru a evita ca în profunzimea lor să se acumuleze resturi alimentare care sunt greu de îndepărtat și care ar produce caria dentară.

5. Fluorizarea locală

Dacă efectele fluorului administrat pe cale generală asupra întregului organism sunt controversate, nu există nicio îndoială că fluorul adminstrat local, sub forma de geluri aplicate periodic pe dinți în cabinetul stomatologic, întărește și protejează dinții față de apariția cariei, fără nici un fel de efecte secundare nedorite. De asemenea, pastele speciale cu calciu ajută la remineralizarea zonelor de smalț slăbite.

6. Controlul stomatologic periodic

Vizita regulată la medicul stomatolog are rolul de a asigură o igienizare profesională, suplimentară celei efectuate acasă și de a depista în stadiu inițial, uneori reversibil, orice problemă dentară.

În stadiile incipiente, cariile dentare nu prezintă niciun simptom, dar medicul specialist poate fi în măsură în urma consultației să identifice o cavitate aflată încă în stadiu incipient. Acesta este un motiv esențial pentru care ar trebui să vizitați cabinetul stomatologic cu regularitate, astfel încat micile probleme să nu se transforme într-o degradare avansată a dintelui, care ar fi mai dificil de tratat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Top 30 cele mai bune universităţi din România: UBB, UB şi Politehnica din Bucureşti conduc...
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Rămas bun, maestre! A murit marele actor. Și-a luat adio
O nouă corvoadă pentru pensionari. Actele care trebuie depuse la dosar
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit în urma prăbuşirii elicopterului în care se afla
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O structură gigantică ascunsă în adâncurile spațiului pune la încercare înțelegerea Universului
×